Skip to main content

Nedsynkning og tyngdefornemmelse

Specialiseret behandling af underlivsprolaps

Få hjælp til bækkenbundstræning og individuel vejledning.
Book behandlingBliv kontaktet

Oplever du tyngdefornemmelse?

.. en bule i skeden som ikke plejer at være der, eller har du svært ved at holde på urin eller få tømt din blære eller tarm? Så kan det være tegn på nedsynkning.

Under graviditet og fødsel er der ekstra stort tryk på strukturerne i underlivet. Under fødslen forlænges bækkenbunden med ca. 200%, hvilket udsætter vævet i området for massive kræfter. Dette kan påvirke både bindevævet og ophænget mellem underlivsorganerne, hvilket kan medføre løsere og svækket struktur. Nedsynkning er derfor en udbredt kvindelidelse, som rammer op mod 50% af kvinder, der har født vaginalt, i større eller mindre grad. Dog mærker langt fra alle til symptomerne eller generes af dem. Fødsler er en af de største syndere for udviklingen af nedsynkning, men ud over dette kan faktorer som hormonelle forandringer (overgangsalder), forstoppelse, kronisk hoste og overvægt også have betydning for udviklingen. For kvinder, der oplever symptomer, kan det medføre begrænsninger og påvirke livskvaliteten; mange oplever dog ingen gener og lever uvidende om, at de reelt har en grad af nedsynkning.

Hos Støvring FysioCenter har vi tilknyttet en UroGynObs fysioterapeut med speciale i underlivsprolaps. Janne Mølgaard Hansen står klar til at hjælpe dig.
Symptomer på nedsynkning kan være:
  • Mærkbar eller synlig udbuling inden eller uden for skeden
  • Følelsen af at der sidder en tampon og fylder i skeden (svært ved at holde på tampon under menstruation)
  • Tyngdefornemmelse i underlivet
  • Svært ved at tømme blære og tarm
  • Inkontinens (dryp/ufrivillig vandladning).
  • Smerter eller ubehag ved samleje
  • Nedsat følsomhed i skeden
  • Følelse af forværring i perioder med forkølelse/hoste eller ved forstoppelse.

Typer og grader af nedsynkning

Der findes flere former for nedsynkning, hvor underlivsorganerne synker ned i skeden. Man kan opleve flere nedsynkninger på én gang:

Cystocele: Blæren synker ned i skeden
Rectocele: Endetarmen synker ind i skeden
Enterocele: Tyndtarmen synker ind i skeden
Uterusprolaps: Livmoderens ophæng svækkes, så den synker ned i skeden
Book behandlingMød vores behandler

Nedsynkning kan yderligere
inddeles i 4 grader

Alt efter hvor meget det er nedsunket.

Grad 1

Nedsynkningen er højt i skeden og giver ingen symptomer. Stort set alle kvinder, der har født, har en grad 1-nedsynkning.

Grad 2

Nedsynkningen sidder fortsat højere i skeden, men kan ved belastning/udtrætning evt. komme under kønskransen. Dette kan give varierende symptomer, ofte en “tampon-fornemmelse”.

Grad 3

Prolapsen er ved indgangen til skeden eller kommer let uden for skedeåbningen ved belastning, f.eks. hoste. Kan ofte give mere konstante symptomer. Prolapsen kan skubbes ud af skeden, f.eks. når man bruger bugpres/ har stået op længere tid.

Grad 4

Total prolaps.

Se priserMød vores behandler

Hvad kan vi hjælpe dig med?

Som UroGynObs fysioterapeut har Janne stor erfaring med behandling af nedsynkning hos både yngre og ældre kvinder. Det handler meget om at give dig information og viden om dit underliv, så du kan kende din bækkenbund/underlivets styrker og svagheder. Hos en UroGynObs er det muligt at hjælpe dig med en indvendig undersøgelse og afklaring omkring din nedsynkning.

Du vil blandt andet blive vejledt i:
  • Bækkenbundstræning
  • Afspænding/aflastning for muskulaturen i bækkenet
  • Hjælp til afføringsvaner/tømning/fordøjelse
  • Hjælp til hensigtsmæssige stillinger ved toiletbesøg
  • Hjælp til træning og fysisk aktivitet
  • Guide og hjælp til evt. støttepessar.
Janne Mølgaard Hansen 

Specialist og uddannet
indenfor Gynækologisk Fysioterapi

Janne Mølgaard Hansen 

Specialist og uddannet
indenfor Gynækologisk Fysioterapi

Jeg har stor erfaring med behandling af nedsynkning hos både yngre og ældre kvinder

Janne Mølgaard Hansen er vores dygtige UroGynObs fysioterapeut. Hun er uddannet og har specialiseret sig i bækkenbundsproblematikker og underlivsgener. Mit navn er Janne Mølgaard Hansen, og som dedikeret fysioterapeut hos Støvring Fysiocenter har jeg specialiseret mig i bækkenbundsproblematikker. Jeg har i mange år arbejdet med fysioterapi inden for dette område, både med stor entusiasme og dedikation. Jeg arbejder målrettet med genoptræning af især kvindekroppen før, under og efter fødsel, med fokus på bækkenbund, delte mavemuskler, kejsersnit og efterfødselsproblematikker. Derudover undersøger og behandler jeg bækkenbundsproblematikker, inkontinens, arvæv efter bristning, nedsynkning/prolaps, opspændthed i bækkenbunden samt funktionelle problematikker i alle stadier for kvindekroppen.

Mit hjerte banker for dette område, og jeg er passioneret omkring at sikre, at der er rum og plads til samtale samt rådgivning. Jeg lægger stor vægt på at have god tid til grundig forklaring og undersøgelse samt at udarbejde en individuel behandlingsplan for at sikre et succesfuldt samarbejde. Jeg er ydmyg i forhold til de mange forskellige mennesker, jeg møder i klinikken, og sætter stor pris på at motivere og hjælpe. Det er aldrig for sent at tage hånd om dine gener i forhold til din bækkenbund/underliv og efterfødselskrop.

Hvis du mistænker, at du har en nedsynkning, kan det være en god idé at få en undersøgelse og vejledning i bækkenbundstræning, håndtering i hverdagen og evt. vurdering ift. støttepessar.

Kontakt mig gerne for at høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Kontakt mig her

Sådan foregår et behandlingsforløb hos os

Man kan desværre ikke træne nedsynkninger på plads igen, men man kan træne sin bækkenbund, så symptomerne bedres, og man øger støtten til organerne. Dette kan hjælpe med at bremse udviklingen af nedsynkningen og forebygge, at den når et stadie, hvor fx operation er nødvendig. Derudover er mange kvinder hjulpet med et støttepessar, en slags ring, som sættes op i skeden med henblik på at støtte underlivets organer.

1. Første konsultation

Hvis du har symptomer, er det vigtigt at blive undersøgt og få igangsat den rette træning for dig. En konsultation starter derfor med en grundig samtale om dine symptomer og gener samt dine mål for forløbet.

Herefter gennemgår vi en grundig indvendig undersøgelse af bækkenbund og underliv. Det vil bl.a. være en vurdering af arvæv i/omkring underlivet, muskelskader, sensibilitetsforstyrrelser, nedsynkning af underlivsorganer, smertegener og opspændthed i muskulaturen. Vi vurderer din knibefunktion og tester bl.a. hastighed, styrke, udholdenhed, timing og symmetri. For nogle vil tyngdegenerne i stedet have forårsaget for stor spænding/opspændthed i bækkenbunden, og de vil have behov for afspænding/udspænding.

På baggrund af vores samtale og undersøgelse vil du efter første konsultation få et overblik over den vurdering, vi er kommet frem til. Du vil få en grundig vejledning med fra din konsultation, som er tilpasset dit behov og tilrettelagt ud fra dine ønsker og mål. Du vil have mulighed for at få noget på skrift, så du trygt og nemt kan gå hjem og følge op på samtalen og den plan, som er lagt.

2. Opfølgende konsultation

Efter første konsultation er der lavet en plan for forløbet og aftalt, om der er behov for en opfølgning. Det kan også dreje sig om opfølgning til fastholdelse i den aftalte træning eller eventuelt behandlingsbehov, f.eks. behandling af arvæv eller opspændt muskulatur. Det kan give tryghed at vide, at der står en fagperson på sidelinjen, som er klar til at støtte og fastholde den aftalte plan.

3. Forebyggelse og vedligeholdelse

Der er altid mulighed for at lave individuelle aftaler omkring dit forløb. Det er helt op til dig, om du ønsker at have opfølgning hos din fysioterapeut. Tilbuddet om en opfølgning er altid åbent, og du behøver ikke at aftale det på forhånd. Det kan måske være en meget god hjælp til at fastholde dine mål og udvikling.

Vi ser frem til at hjælpe dig

Udfyld formularen her, og du vil blive ringet op hurtigst muligt. Få hjælp til individuelt tilpasset genoptræning efter graviditet og fødsel, uanset om du oplever problemer eller blot ønsker at yde en forebyggende indsats for dig. Du vil få en skræddersyet vejledning til at hjælpe din krop bedst muligt på vej.

Læs vores ofte stillede spørgsmål her >

Kontakt os
Ring på 98373855
eller skriv til os: post@stfysiocenter.dk

Skal vi kontakte dig? Udfyld venligst nedenstående formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt.

    Ofte stillede spørgsmål

    Hvornår skal jeg tage kontakt efter fødsel?

    Nogle oplever særlige symptomer og tyngde i underlivet i ugerne efter fødslen. Mange vil opleve, at symptomerne kan aftage de første 12 uger efter fødslen. Det er dog en god idé at lade vævet få ro og mulighed for at komme sig. Her kan en UroGynObs fysioterapeut hjælpe dig godt på vej, med hvad du selv kan gøre. Mistænker du, at du har nedsynkning/prolaps, så tøv ikke med at tage kontakt.

    Må jeg have baby med til et efterfødselstjek?

    Du må meget gerne have din baby med på klinikken. Vi har plads og tid til de små. Hvis du ikke har mulighed for pasning til baby, er de altid meget velkomne.

    Hvad er UroGynObs fysioterapeut?

    Står for urologisk, gynækologisk og obstetrisk fysioterapi. En Uro-Gyn-Obs fysioterapeut arbejder med kvinder, mænd og børn, som har problemer i underlivet eller bækkenområdet. En Uro-Gyn-Obs fysioterapeut tilbyder bækkenbundstræning, behandling af smerter og andre funktionsproblemer i underlivet eller bækkenområdet.

    Skal jeg have lavet en indvendig undersøgelse?

    Hvis dine gener har relation til dit underliv, din bækkenbund eller musklerne relateret til bækkenbunden, vil det ofte være relevant med en indvendig undersøgelse. Denne foregår enten vaginalt og/eller analt, altid skånsomt og respektfuldt, og kun med samtykke fra din side. Undersøgelsen behøver ikke foregå ved første konsultation, og ønsker man at springe den over, er det naturligvis helt i orden.

    Hvad hvis jeg har menstruation, skal jeg stadig møde op?

    Det betyder ingenting i forhold til undersøgelsen. Hvis du har det fint og ikke er generet af din menstruation, skal du bare møde op som planlagt. Er du i tvivl, så kontakt jmh@stfysiocenter.dk.

    Skal jeg have en henvisning fra min læge?

    Nej, du behøver ikke en henvisning fra egen læge, da Janne er specialiseret inden for bækkenbund og underliv. Da dette ligger ud over almindelig fysioterapi, er en henvisning ikke nødvendig. Janne sender status til din læge ved afslutningen af behandlingen, såfremt du ønsker det.

    Hvad skal jeg medbringe?

    Du må meget gerne medbringe et lagen til briksen samt et lille håndklæde. Har du udfyldt væske/vandladningsskema hos egen læge eller sygehus, må du meget gerne medbringe en kopi. Det samme gælder en kopi af din journal fra fødsel eller operation, hvis du har det.

    Hvor lang tid tager en konsultation?

    Den første konsultation inklusive journalskrivning er beregnet til ca. 1 time. De efterfølgende gange varer ca. 45 minutter. Kort opfølgning kan aftales til 30 minutter. Betaling foretages i receptionen efter din konsultation.

    Dækker min sundhedsforsikring?

    De fleste sundhedsforsikringer dækker en del af din behandling. Der kan forekomme egenbetaling afhængig af dækningen af forløbet. Klinikken indberetter automatisk til Sygesikringen Danmark.

    Book behandling
    Du kan nemt bestille hos os.
    Book online her.
    Kontakt os
    Ring på 98373855
    eller skriv til os: post@stfysiocenter.dk
    Find vej
    Hobrovej 13b, 9530 Støvring
    > Rutevejledning
    Åbningstider
    Træningscenteret: Alle dage: 04:30-23:00

    Oplever du symptomer på nedsynkning af underlivsorganer?

    Nedsynkning af underlivsorganer er almindeligt blandt kvinder efter graviditet og fødsel. Op til 50% af kvinder oplever det, men ikke alle har symptomer. Typiske tegn inkluderer tyngdefornemmelse, problemer med vandladning eller afføring, og følelsen af en bule i skeden.

    Hos Støvring FysioCenter kan vores UroGynObs fysioterapeut, Janne Mølgaard Hansen, hjælpe dig med specialiseret behandling og vejledning.

    Vi tilbyder individuelt tilpassede forløb med fokus på bækkenbundstræning, afspænding, og støttepessar, alt sammen designet til at forbedre livskvaliteten og forebygge yderligere progres af nedsynkning.

    Er du bekymret for nedsynkning? Kontakt os i dag og få en grundig konsultation med vores ekspert.

    Close Menu