Skip to main content

Hypermobile børn og tågængere

Vi hjælper børn der hypermobile og tågængere

Book behandlingBliv kontaktet

Er mit barn hypermobilt, og hvad betyder det?

Hypermobilitet er en arvelig tilstand, hvor et eller flere af leddene i kroppen bevæger sig mere end normalt. Man kan have det i alle led eller kun i et eller flere led. Bindevævet der holder sammen på kroppen, dvs muskler, ledbånd og sener kan være mere slappe end normalt. Men man har også bindevæv i blodårerne, nerver, mave-tarm, lunger og urinrør, ja faktisk har man bindevæv overalt i kroppen.

Omkring 10-30% af befolkningen har et eller flere led der er hypermobile. Hvis det er alle, led der er påvirket og man samtidig har symptomer som hovedpine, mave-tarm problemer, allergier eller kroniske smerter, bør man blive undersøgt for en af bindevævssygdommene som Ehlers Danlos eller Marfans.

Hos Støvring FysioCenter kan vi tilbyde professionel hjælp til dit barn ved børnefysioterapeuterne Lene Nysæther Bak og Lotte Kjeldgaard-Man.

Tegn på hypermobilitet

Hypermobilitet er ikke usædvanligt hos børn, især i førskolealderen. Du har måske bemærket, at nogle børn kan strække deres led på usædvanlige måder, hvilket er helt normalt. De tegn du skal være opmærksomme på ved hypermobile børn er f.eks.:

  • Platfodethed, kalveknæ eller overstrakte knæ, albuer og fingerled. Du kan også holde øje med siddestillinger, som f.eks. w-stillingen, hvor barnet sidder med benene i yderstillinger.
  • Kan have svært ved at kontrollere deres truncusstabilitet, som gør at de f.eks. sidder og falder meget sammen på stole.
  • Skiftende smerter eller træthed i et eller flere af kroppens led og muskler, som specielt viser sig efter fysisk aktivitet.
  • Balance- og koordinationsproblemer, samt nedsat udholdenhed, hvor barnet har besvær med fysisk at følge med jævnaldrende børn.
  • Hyppige forstuvninger, især af fingre, hænder og ankler.

Årsagerne til hypermobilitet kan variere. For nogle børn kan det være genetisk, hvor de arver fleksible led fra deres forældre. For andre kan det skyldes en naturlig udvikling af bindevæv, der gradvist strammes op med alderen. For nogen forsvinder hypermobiliteten altså med tiden, hvor det for andre kan forblive en udfordring.

Hvordan kan fysioterapi hjælpe hypermobile børn?

Børnefysioterapi spiller en afgørende rolle i at hjælpe børn med hypermobilitet med at udvikle sig sundt og opnå optimal funktion. Her er nogle måder, hvorpå børnefysioterapi kan hjælpe:

Styrkelse af muskler

Børnefysioterapeuter udvikler målrettede træningsprogrammer for at styrke svage muskler omkring de hypermobile led. Dette hjælper med at stabilisere leddene og forbedre kroppens samlede balance.

Kropsbevidsthed

Børn med hypermobilitet kan have udfordringer med at forstå deres egen kropsposition og bevægelse. Børnefysioterapeuter bruger øvelser og leg til at forbedre kropsbevidstheden og hjælpe børnene med at lære at kontrollere deres bevægelser og koordinering. 

Smerter

Nogle børn kan opleve smerter i muskler og led på grund af den øgede bevægelse og ustabilitet i leddene. Her kan vi hjælpe med manuel behandling og forebyggelse. 

Individuelle tilpasninger

Hver barns hypermobilitet kan variere. Børnefysioterapeuterne udvikler skræddersyede træningsprogrammer baseret på barnets unikke behov og udfordringer. Her kigger vi selvfølgelig også meget på barnets alder. Ved de mindre børn (0-2 år) er der stor fokus på at stimulere barnets generelle motoriske udvikling. 

Vi giver os tid
til at høre dine oplevelser
Medlem af
Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi
Behandlingsformer
uden bivirkninger

Sådan foregår et forløb for at hjælpe hypermobile børn

1. Første konsultation

Første konsultation starter altid med at der igennem samtale og dybdegående funktionel analyse findes frem til mulige årsager tilknyttet til dit barns udfordringer.

Ud fra dette vil fysioterapeuten igangsætte en målrettet indsats gennem individuelt tilpassede øvelser, som hjælper kroppen og nervesystemet med at tilpasse sig.

2. Opfølgende konsultationer

Hver gang laves der en ny status på indsatser og sammen med fysioterapeuten finder i frem til hvordan barnets motoriske udvikling understøttes.

3. Efter forløbet

Efter forløbet vil i kunne forvente at have fået en masse viden om barnet og dets udvikling, samt hvordan I i fællesskab kan arbejde videre.

Der er afsat rigelig tid til hver behandlingssession, så dit barn kan føle sig tryg og tilpasse sig. Vores tilgang er både sjov og engagerende for børnene, hvilket gør fysioterapitimerne til en positiv oplevelse.

Er dit barn tågænger?

Tegn på tågang blandt børn

Tågængere går på forfoden og ikke – eller sjældent på hele foden.  Børn med meget følsomme fødder, har ofte også et hurtigt afsæt i deres gang eller kan have en trampende gang. Især hvis barnet når over 2-3 år og stadig har problemer med tågængeri, skal der gøres noget ved det.

Nogle af symptomerne på tågænger hos børn og følgevirkninger er i de fleste tilfælde:

  • Stramme lægmuskler og/eller forkortet akillessene
  • Klager over smerter i fødder, ben, hofter og ryg
  • Forsinkelser i udvikling – især udvikling relateret til balance og stabilitet.
  • Problemer med at have visse typer sko på
  • Sensitivitet
  • Svært ved at gå, løbe, hoppe og følge med i legene
  • Kropslig uro

Hvis tågængere ikke behandles korrekt, kan det lede til en tilstand, som kan resultere i at barnet udvikler en stram achillessene og haser – samt dårlig gang og løb. Det kan også påvirke knæ og hofter, hvis tågang går ubehandlet hen.

Tågang hænger ofte sammen med sansemotoriske udfordringer. Tågang kan afhjælpes, med en målrettet og struktureret indsats, der også er sjov for barnet.

Hvorfor er mit barn tågænger?

Børn, som går på tæerne, har ofte ubalancer i sanseapparat.  Det kan være et tegn på, at sanser, hjerne og krop kan have svært ved at sortere og tolke de mange sanseindtryk. Det kan bl.a  være tale om ubalancer i Vestibulærsansen, som er ansvarlig for vores forståelse for bevægelse, tempo, rum/retning mv.

Med ubalance heri, kan det være svært for barnet at have god balance, stabilitet og kropskontrol. Tågang kan være en måde at kompensere for en forstyrret krops- og bevægelseskontrol.

Men primært skyldes tågang ubalancer i taktilsansen og fortsat aktive primære reflekser.

Det taktile sansesystem kontrollerer vores forståelse for berøring, følelser, velbehag eller det modsatte. Herunder altså også fornemmelsen for bl.a. føddernes fornemmelse for det underlag de går på.  Måske kan barnet slet ikke lide fornemmelsen af flad fod mod gulv. Derfor søger børnene, ubevidst, at undgå berøring mod underlaget eller øger presset på trædepuderne under fødderne, ved netop at gå på tæerne.

Tågængeri hos børn kan altså være et symptom på overordnede sansemotoriske problemer.

Hvordan kan fysioterapi hjælpe tågængere?

Når du indgår i et sansemotorisk træningsforløb hos os, er vores fokus at vi sammen arbejder mod at skabe og styrke det vigtige fundament, som sikre den bedst mulige udvikling hos dit barn. I træningsforløbet fokuseres der på træning og samspil mellem sanser, hjerne og krop. Når man træner sansemotorikken, træner man nogle af de sanser, som ligger til grunde for bevægelser og adfærd hos børn. Ved systematisk og pågående stimuli, kan det ofte lade sig gøre at dæmpe over- eller under reaktionen under fødderne og få børnene ned på hele foden at gå.

Massage og smidiggørelse af akillessenen, haser og kroppens generelle muskulatur er også en del af træningen.

Book behandling

Mød vores erfarne
certificerede Børnefysioterapeuter

Vores fysioterapeuter møder altid børnene i øjenhøjde og du vil i Børnefysioterapien møde en aktiv, forældreinddragende og evidensbaseret behandling af fysiske og sansemæssige udfordringer hos børn. Hos os er du i trygge hænder.

Lene N. Bak

Fysioterapeut og Klinikejer

Uddannet fysioterapeut, UCN Fysioterapiskolen i Aalborg 2003

Cert. Mammamage instruktør 2016; MammaGravid og MammaUde

BabyTummel-Instruktør

Pædiatri 0-1 år- undersøgelse og behandling af babyer

  • Kolik, torticollis, refluks, stramt tungebånd og skævt kranie. v/ Didde Darling Thorsted HAPPYBABY ACADEMY

Bailey & AIMY (Test 0-3 år)

Behandling af børn med KISS/KIDD v. Ute Imhof

Mobilisering af columna ved spædbørn v. Ute Imhof

Movement ABC (Test 3-15 år)

Babyterapi 1 & 2 v. Dansk Akademi for Kropsterapi

Behandling efter kejsersnit

Bækkenets biomekanik Fysiopilates instruktør 2017

Mulligan A og B

Akupunktur Kursus i Efterfødselstræning.

  • v/ Lene Jørgensen Børn i god balance

Behandling af gravide og efterfødsel med SIT; Strukturel Integrations Terapi

Behandling af babyer og børn med SIT; Strukturel Integrations Terapi

Basiskursus i Orofasciale Dysfunktioner; Stramt tungebånd

KST; Kranio-Sakral terapi 1,2 og 3 v/ Dansk Akademi for Kropsterapi

Kursus i Fascier og bindevæv Med Pernille Thomsen. v/ Correction Academy

Tilstande der kan påvirke spædbarnets trivsel.


Kompetencer og interesseområder
  • Behandling og træning af gravide og efterfødsel
  • Arvævsbehandling efter kejsersnit
  • Baby- og børnefysioterapi
  • Babytummel og babymassage instruktør
  • Hold og individuel træning
Erfaring
  • Hjemmebehandling Klinik for Fysioterapi Frederikshavn 2003-2004
  • Kragskovhede fængsel 2004-2009
  • Fysioterapi Støvring 2003-2016
  • Fysioterapeut og medejer af Støvring FysioCenter, 2016 –

Behandling ved Lene sker UDEN henvisning
– “danmark” yder dog fortsat tilskud.

Lotte K.-Man

Fysioterapeut

Uddannet fysioterapeut, UCN Fysioterapiskolen i Aalborg 2018

Kurser:

McKenzie A og B
Sportsfysioterapi del 1 eksamen
November 2022 DNS pediatric 1
Oktober 2022 Efterfødselstræning med Lene Raadkjær
September 2022 Den lille krop – Basis 1
Marts 2022 Shoulder Rehabilitation – The agility approach ved Wieger Heijenk
November 2021 BabyTummel
SuperSole
FysioFlow
Maj 2019 Funktionel træning med fokus på rectus diatase og bækkenbunden med Elin Solheim


Kompetencer og interesseområder
  • Behandling af nakke og ryg
  • Behandling af hofte og knæ
  • Hold og individuel træning
  • Børne behandling
  • Babytummel og motorik hold
  • Bassintræning
Erfaring
  • BeneFiT Skørping 2018 til 2014

Sådan har vores klienter oplevet vores behandlinger

Vi ser frem til at hjælpe dig og dit barn

Udfyld formularen her og du vil blive ringet op hurtigst muligt.
Her kan vi sammen drøfte, hvordan vores behandlinger kan understøtte dit barns langsigtede sundhed og motoriske udvikling.

Vi vil ringe dig op til en uforpligtende snak om, hvordan vi kan skræddersy en individuel behandlingsplan til dit barn.

Læs vores ofte stillede spørgsmål her >

Kontakt os
Ring på 98373855
eller skriv til os: post@stfysiocenter.dk

Skal vi kontakte dig? Udfyld venligst nedenstående formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt.

    Ofte stillede spørgsmål

    Hvad nu hvis mit barn er ked af det?

    Det er barnet der er i fokus. Derfor er det også barnet der sætter tempoet for behandlingen.

    Hvad skal mit barn have på?

    Barnet skal blot komme som det er og som det føler sig mest tryg. Tøj som barnet kan bevæge sig frit i er at fortrække.

    Hvor lang tid tager en konsultation?

    Den første konsultation inkl. journalskrivning er beregnet til ca. 1 time ”der er god tid”. De efterfølgende gange er ca. 45 min. Kort opfølgning kan efter aftale til 30 min. Betaling i receptionen efter din konsultation.

    Dækker min sundhedsforsikring?

    De fleste sundhedsforsikringer dækker en del af din behandling, men der kan forekomme egenbetaling.
    Klinikken indberetter automatisk til Sygesikringen Danmark.

    Kan jeg benytte min henvisning fra min læge?

    Nej. Lene er specialiseret inden for børns mentale sundhed og børne behandling, og da dette lægger ud over alm. fysioterapi, er dette ikke på henvisningen. Lene sender status til din læge ved endt behandling, såfremt I ønsker det.

    Book behandling
    Du kan nemt bestille hos os.
    Book online her.
    Kontakt os
    Ring på 98373855
    eller skriv til os: post@stfysiocenter.dk
    Find vej
    Hobrovej 13b, 9530 Støvring
    > Rutevejledning
    Åbningstider
    Træningscenteret: Alle dage: 04:30-23:00

    Optimal udvikling for dit barn: Børnefysioterapi hos Støvring FysioCenter

    Velkommen til Støvring FysioCenter, hvor vi tilbyder specialiseret børnefysioterapi for børn i alderen 2 til 6 år. Vores tilgang er skræddersyet og fokuseret på hver enkelt barns individuelle behov, for at sikre optimal udvikling og trivsel. Hos Støvring FysioCenter anerkender vi, hvor vigtig en sund fysisk og motorisk udvikling er i disse formative år, og vores team af dedikerede fysioterapeuter er forpligtet til at yde den bedste og mest omhyggelige behandling.

    Vores børnefysioterapeutiske tjenester omfatter en bred palette af behandlingsmetoder såsom motorisk træning, balanceøvelser, koordinationstræning og sanseintegrationsterapi. Disse teknikker er nøje udvalgt til at forbedre dit barns motoriske færdigheder, koordination og overordnede fysiske sundhed.

    Hvert barn har sin unikke profil, og derfor tilpasser vi vores behandlingsplaner specifikt til dit barns særlige behov. Uanset om dit barn oplever motorisk uro, udfordringer med balance, eller har brug for genoptræning efter en skade, står vores team klar til at assistere og støtte.

    Som forælder er dit mål at se dit barn trives, og vi deler den ambition. Vi arbejder tæt sammen med dig, så du er informeret og tryg gennem hele behandlingsprocessen. Hos Støvring FysioCenter er dit barn i trygge og kyndige hænder.

    Book en tid i dag og lad os vise dig, hvordan vi kan støtte dit barn i at nå deres fulde potentiale. Vi ser frem til at byde dig og dit barn velkommen hos Støvring FysioCenter!

    Close Menu