Smertefulde udfordringer i underlivet?
Specialiseret behandling af underlivssmerter og bækkenbundsproblemer med fokus på din livskvalitet.
Har du smerter i underlivet?
Smerter i underlivet dækker over en bred vifte af diagnoser. Årsagerne til smerterne kan være mange, lige fra dårlig kropsholdning, fødselsskader, operationer i underlivet til følelsesmæssige reaktioner.
Smerter i underlivet er en hyppig tilstand både blandt kvinder og mænd. Nogle oplever det dagligt, mens andre oplever det i relation til fx:
- Samleje
- Gynækologiske undersøgelser
- Brug af tampon
- Under træning
- Ved vandladning/afføring
- Cykling
- I forbindelse med psykiske reaktioner som stress/angst.
Smerter og spændinger i underlivet og bækkenbunden er en hyppig tilstand, som ofte kan relateres til spændinger i muskulaturen i området. Spændinger kan skyldes fysiske komplikationer som:
- Graviditet og fødsel (fødselsskader/arvæv)
- Operationer i underlivet
- Endometriose
- Nedsynkning af underlivet
- Arvæv efter infektioner
- Irriteret tyktarm
- Seksuelle traumer
- Vulvasmerter (vulvodyni, vaginisme)
- Stress, angst og depression.
Symptomer på smerter i underlivet
- Smerter i underlivet i hvile såvel som under aktivitet (følelse af menstruationssmerter)
- Smerter omkring mellemkødet, halebenet eller i lyskeområdet
- Symfyse- og halebenssmerter
- Smerter ved samleje og umuligt at gennemføre samleje
- Smerter ved dyb penetration
- Kramper og jag
- Smerter ved gynækologiske undersøgelser
- Svag knibefunktion
- Nedsat evne til at give slip på knibet igen
- Hyppig tissetrang
- Øget inkontinensgener
- Fordøjelsesbesvær – besvær med at tømme tarmen helt
- Refererede smerter til lænd, hofte, lyske og inderlår.
Hvad er spændt bækkenbund/myoser/hyperton bækkenbund?
Muskelspændinger i underlivet angives at være den hyppigste årsag til kroniske underlivssmerter og udgør 1-2% af alle henvendelser hos egen læge.
Smerterne har ofte stor indvirkning på dagligdagen og arbejdssituationen og kan påvirke både livskvaliteten, seksualiteten, samlivet og medføre stress og depression.
Overaktiv bækkenbund, opspændt bækkenbund, spændinger, myoser, hyperton bækkenbund – tilstanden har mange navne. Vi ved, at det ofte kan opstå, hvis man har tendens til at knibe meget.
Tilstanden kan både være lokaliseret til de overfladiske samt de dybe muskler i underlivet.
Mange kvinder kan få konstateret myoser i underlivet hos egen læge eller gynækolog og står derefter over for behovet for mere konkret vejledning og behandling. I mange tilfælde skyldes tilstanden enten overdreven knibning eller vanskeligheder med at give slip på knibet igen.
En spændt bækkenbund kan resultere i, at det bliver smertefuldt, og bækkenbundens evne til at arbejde effektivt svækkes, fx når den skal modstå og fordele trykket ved hoste, nys og hop. Den mister simpelthen sin evne, fordi den er spændt og forkortet. Derfor vil mange opleve smerter eller inkontinens.
Hvad er årsagerne til dette?
- Konstant knibning for at beskytte underlivet fx efter operation eller fødsel.
- Generel fysisk og psykisk stress, hvor kroppen automatisk spændes op.
- Manglende fri vejrtrækning, hvilket forhindrer bækkenbunden i at få den nødvendige afslapning under dyb vejrtrækning.
- Inkontinens – konstant knibning som forsøg på at kontrollere det.
- Tyngdefornemmelse i underlivet – følelsen af at underlivet ”falder ud”, hvilket får én til vedvarende at knibe for at holde det oppe.
Læs mere
Mange kvinder begynder ivrigt med bækkenbundstræning i den tro, at bækkenbunden er svag og skal trænes hårdt. Flere og flere oplever dog at være for aktive i deres bækkenbund og glemmer at give den en pause og slippe knibet.
Det giver god mening at søge hjælp hos en UroGynObs fysioterapeut, som har de redskaber, du har brug for, til at arbejde med effektive strategier til forebyggelse og afhjælpning af dine problemer. Det er aldrig for sent at søge hjælp. Fysiske smerter kan ofte lindres eller afhjælpes med vejledning og behandling. En spændt bækkenbund kan forbedres gennem udspændings- og afspændingsøvelser samt med manuel behandling hos en UroGynObs fysioterapeut.
Forståelse af Vulvodyni og Vaginisme
Læs mere om symptomerne og behandlingsmuligheder
Hvad er Vulvodyni?
Vulvodyni er en kronisk smertetilstand i området omkring vulva, som man mener rammer 15-20 procent af alle kvinder i mere eller mindre grad. Lidelsen bliver tit overset eller mistolket. Tilstanden påvirker ofte kvinders livskvalitet i høj grad. Årsagerne til vulvodyni kræver ofte en bred tilgang. Infektioner som fx svamp og gentagne blærebetændelser kan være faktorer for udvikling af vulvodyni.
Symptomer på vulvodyni:
Smerterne kan være sviende og/eller brændende. Der kan være voldsom kløe. Samleje kan være umuligt eller kun gennemføres med smerter. Smerterne kan fortsætte efter samlejet i halve til hele timer – og af og til dage. Nedsat eller ingen seksuallyst (kan give tørhed i skeden, som kan forstærke smerten). Vedvarende smerter eller bekymringer for tilstanden, der kan føre til muskelspændinger (og en anden form for smerte). Dårligt humør, manglende energi og nedsat livsglæde uden behandlingskrævende depression. Ofte vil kvinder med vulvodyni have brug for hjælp fra en bred vifte af fagfolk som gynækologer, UroGynObs-fysioterapeuter, sexologer og psykologer.
Hvad er Vaginisme?
Vaginisme er en tilstand i underlivet, der kan gøre det svært at gennemføre almindeligt samleje med penetration. Vaginisme er en ufrivillig muskelsammentrækning i bækkenbunden ved tanke om eller forsøg på vaginal indtrængning, til trods for ønsket herom. Vi ser ofte vaginisme relateret til psykiske reaktioner, hvor kvinden forbinder seksuel aktivitet med smerte og frygt og dermed udvikler muskelsammentrækningen i bækkenbunden helt ufrivilligt.
Som oftest er tilstanden forbundet med smerter, men den kan også være uden smerter, hvor indtrængning i skeden er umulig. Det kan både være indtrængning af penis, finger eller tampon, men også ved gynækologiske undersøgelser.
Tilstanden er ofte forbundet med skyld og skam – og kan kræve en tværfaglig indsats mellem bl.a. læger, gynækologer, sexologer, psykologer og UroGynObs-fysioterapeuter.
En UroGynObs-fysioterapeut kan bl.a. hjælpe med at opnå smertefri samleje. Smertehåndtering, smertelindring, identificering af muskulære spændinger, behandling/øvelser samt råd og vejledning kan være med til at muliggøre samleje og penetration igen.
Det er en tilstand, der kan gøres meget ved, hvis du får de rette redskaber.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Smerter i underlivet kan opstå af forskellige årsager. En samtale og undersøgelse vil derfor forsøge at afdække alt fra smertehistorie, tarmfunktion, væskevandladningsvaner, kost, motion, smerter i relation til seksuel aktivitet, fødselsforløb, eventuelle operationer/undersøgelser i underlivet.
Vi vil bl.a. spørge ind til smerter ved samleje, og mange har ikke tænkt over, hvor meget det egentlig fylder, eller at der kan gøres noget ved det. Man kan have følelsesmæssige barrierer, der giver opspændthed i muskulaturen, hvilket også er vigtigt at få talt omkring. Arvæv efter bristning, gener efter syning i underlivet samt arvæv og muskelspændinger dybere i underlivet kan afhjælpes/lindres med øvelsesterapi og manuel behandling, som din UroGynObs-fysioterapeut kan hjælpe dig med.
En grundig indvendig undersøgelse af bækkenbunden vil være relevant for at finde årsagen til smerterne.
Tøv ikke med at tage kontakt, så vi kan hjælpe med at få afklaret og behandlet dine smertegener.
Som UroGynObs-fysioterapeut har Janne stor erfaring med undersøgelse og behandling af smerter i relation til underliv og bækkenbund hos kvinder og mænd.
Janne Mølgaard Hansen
Specialist og uddannet
indenfor Gynækologisk Fysioterapi
Janne Mølgaard Hansen
Specialist og uddannet
indenfor Gynækologisk Fysioterapi
Som UroGynObs-fysioterapeut har jeg stor erfaring med undersøgelse og behandling af kvinder og mænd med smerter i underlivet
Janne er vores dygtige UroGynObs-fysioterapeut. Hun er uddannet og har specialiseret sig inden for bækkenbundsproblematikker og underlivsgener. Mit navn er Janne Mølgaard Hansen, og som dedikeret fysioterapeut hos Støvring Fysiocenter har jeg specialiseret mig i underliv og bækkenbundsproblematikker. Jeg har i mange år arbejdet inden for fysioterapi under navlen, både nørdet og yderst dedikeret. Jeg arbejder målrettet med genoptræning af især kvindekroppen før, under og efter fødsel, med fokus på både bækkenbund, delte mavemuskler, kejsersnit og efterfødselsproblematikker. Derudover undersøgelse og behandling inden for bækkenbundsproblematikker, inkontinens, arvæv efter bristning, nedsynkning/prolaps, smerter og opspændthed i bækkenbunden samt funktionelle problematikker i alle stadier for kvindekroppen.
Mit hjerte banker for dette område, og jeg er passioneret omkring at sikre, at der er rum og plads til samtale samt rådgivning. Jeg sætter stor værdi i at have god tid til grundig forklaring og undersøgelse samt at lave en individuel behandlingsplan for at sikre et succesfuldt samarbejde. Jeg er ydmyg i forhold til de mange forskellige mennesker, jeg møder i klinikken, og sætter stor værdi i at motivere og hjælpe. Det er aldrig for sent at tage hånd om dine gener i relation til din bækkenbund/underliv.
Kontakt mig gerne for at høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.
Sådan foregår et behandlingsforløb hos os
At finde årsagen til smerterne er altid målet, men det kræver ofte at arbejde med kroppen som en helhed, ved at finde ud af, hvordan kroppens systemer kan påvirke hinanden.
1. Første konsultation
Hvis du har symptomer, er det vigtigt at blive undersøgt og få igangsat den rette behandling og træning for dig. Første konsultation handler om en grundig samtale og undersøgelse, som vil forsøge at afdække alt fra smertehistorie, tarmfunktion, væskevandladningsvaner, kost, motion, smerter i relation til seksuel aktivitet, fødselsforløb, eventuelle operationer/undersøgelser i underlivet.
Herefter gennemgår vi en grundig indvendig undersøgelse af bækkenbund og underliv. Det vil bl.a. være en vurdering af arvæv i/omkring underlivet, muskelskader, sensibilitetsforstyrrelser, nedsynkning af underlivsorganer, smertegener og opspændthed i muskulaturen.
Vi vurderer din knibefunktion og tester bl.a. hastighed, styrke, udholdenhed, timing og symmetri.
Jeg vil vejlede dig i gode øvelser, der kan afhjælpe symptomerne, og hjælpe med at dæmpe aktiviteten i de smertegivende muskler gennem manuel behandling.
På baggrund af vores samtale og undersøgelse vil du efter første konsultation få et overblik over den vurdering, vi er kommet frem til. Du vil få en grundig vejledning med fra din konsultation, som er tilpasset dit behov og tilrettelagt efter dine ønsker og mål. Du vil have mulighed for at få noget på skrift, så du trygt og nemt kan gå hjem og følge op på samtalen og den plan, som er lagt.
2. Opfølgende konsultation
Efter første konsultation er der lavet en plan for forløbet, og der er aftalt, om der er behov for en opfølgning. Det kan også dreje sig om opfølgning på fastholdelse af den aftalte træning eller eventuelt behandlingsbehov, f.eks. behandling af opspændt muskulatur gennem manuel behandling. Det kan give tryghed at vide, at der står en fagperson på sidelinjen, som er klar til at støtte og fastholde i den aftalte plan.
3. Forebyggelse og vedligeholdelse
Der er altid mulighed for at lave individuelle aftaler omkring dit forløb. Det er helt op til dig, om du ønsker at have opfølgning for forebyggelse/vedligehold hos din fysioterapeut. Tilbuddet er altid åbent, og du behøver ikke at aftale det på forhånd. Det kan måske være en meget god hjælp til at fastholde dine mål og udvikling.
Vi ser frem til at hjælpe dig
Udfyld formularen her, og du vil blive ringet op hurtigst muligt.
Vi kan vejlede dig, hvis du oplever smerter og andre gener i bækkenbund og underliv.
Kontakt os
Ring på 98373855
eller skriv til os: post@stfysiocenter.dk
Skal vi kontakte dig? Udfyld venligst nedenstående formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er UroGynObs fysioterapeut?
Står for urologisk, gynækologisk og obstetrisk fysioterapi. En Uro-Gyn-Obs fysioterapeut arbejder med kvinder, mænd og børn, som har problemer i underlivet eller bækkenområdet. En Uro-Gyn-Obs fysioterapeut tilbyder bækkenbundstræning, behandling af smerter og andre funktionsproblemer i underlivet eller bækkenområdet.
Skal jeg have lavet en indvendig undersøgelse?
Hvis dine gener har relation til dit underliv, din bækkenbund eller musklerne relateret til bækkenbunden, vil det ofte være relevant med en indvendig undersøgelse. Denne foregår enten vaginalt og/eller analt, altid skånsomt og respektfuldt, og kun med samtykke fra din side. Undersøgelsen behøver ikke foregå ved første konsultation, og ønsker man at springe den over, er det naturligvis helt i orden.
Hvad hvis jeg har menstruation, skal jeg stadig møde op?
Det betyder ingenting i forhold til undersøgelsen. Hvis du har det fint og ikke er generet af din menstruation, skal du bare møde op som planlagt. Er du i tvivl, så kontakt jmh@stfysiocenter.dk.
Skal jeg have en henvisning fra min læge?
Nej, du behøver ikke en henvisning fra egen læge, da Janne er specialiseret inden for bækkenbund og underliv. Da dette ligger ud over almindelig fysioterapi, er en henvisning ikke nødvendig. Janne sender status til din læge ved afslutningen af behandlingen, såfremt du ønsker det.
Hvad skal jeg medbringe?
Du må meget gerne medbringe et lagen til briksen samt et lille håndklæde. Har du udfyldt væske/vandladningsskema hos egen læge eller sygehus, må du meget gerne medbringe en kopi, ligesom en kopi af din journal fra fødsel eller operation kan være fint at have med til første konsultation.
Hvor lang tid tager en konsultation?
Den første konsultation inkl. journalskrivning er beregnet til ca. 1 time. De efterfølgende gange er ca. 45 min. Kort opfølgning kan aftales til 30 min. Betaling sker i receptionen efter din konsultation.
Dækker min sundhedsforsikring?
De fleste sundhedsforsikringer dækker en del af din behandling, og der kan forekomme egenbetaling afhængigt af dækningen af forløbet. Klinikken indberetter automatisk til Sygesikringen Danmark.
Åbningstider
Træningscenteret: Alle dage: 04:30-23:00
Har du smerter i underlivet? Få professionel behandling hos Støvring FysioCenter
Smerter i underlivet kan være både smertefulde og generende, men du behøver ikke at lide i stilhed. Hos Støvring FysioCenter tilbyder vi specialiseret behandling af underlivssmerter og bækkenbundsproblemer. Vores erfarne UroGynObs fysioterapeut, Janne Mølgaard Hansen, står klar til at hjælpe dig med at forstå årsagerne til dine smerter og udvikle en skræddersyet behandlingsplan.
Vi fokuserer på at forbedre din livskvalitet ved at lindre symptomer som smerter ved samleje, øget tissetrang, inkontinens, og generel ubehag i underlivet.
Vores behandlinger inkluderer både manuel terapi, udspændingsøvelser og individuel vejledning, alt sammen tilpasset dine specifikke behov og mål.
Uanset om dine smerter skyldes fødselsskader, operationer eller andre faktorer, er det aldrig for sent at søge hjælp. Kontakt os i dag for en konsultation, så vi sammen kan finde den bedste løsning for dig. Din vej til smertefrihed starter her hos Støvring FysioCenter.